[vc_row section_bg_color=”#ffffff”][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]رژیم آلکالاین بر اساس این ایده است که غذاهای قلیایی یا آلکالاین با غذاهایی که به صورت اسید باز هستند جایگزین شوند و سلامتی انسان را تقویت کند.

طرفداران این رژیم به این موضوع که رژیم آلکالاین می‌تواند در مقابل بیماری‌های سختی مانند سرطان مفید باشد نیز اشاره دارند.

در مطلب قبلی در رابطه با چای سبز مطلبی درج کردیم و در این مطلب قصد داریم تا در رابطه با رژیم آلکالاین مطلبی بنویسیم و نکات مربوط به این رژیم غذایی را بیان کنیم.

رژیم آلکالاین

توضیحاتی در رابطه با رژیم آلکالاین

رژیم آلکالاین به نام‌های دیگری نیز شهرت دارد. از نام‌های دیگری آن نیز، رژیم اسیدی قلیایی و رژیم خاکستر قلیایی است. فرض رژیم آلکالاین بر این است که می‌تواند سطح pH، یا همان اندازه‌ی اسیدی یا قلیایی بودن بدن را تغییر بدهد.

رژیم آلکالاین

متابولیسم یا سوخت و ساز بدن، یعنی تبدیل غذا به انرژی، گاهی‌اوقات با آتش مقایسه می‌شود. هردوی این‌ها دربردارنده‌ی واکنشی شیمیایی هستند که توده‌ی جامد را تجزیه می‌کند.

البته واکنش‌های شیمیایی در بدن آهسته و کنترل‌شده اتفاق می‌افتند. وقتی چیزی می‌سوزد، خاکسترش باقی می‌ماند. وقتی ما هم غذایی می‌خوریم چیزی همانند «خاکستر» باقی می‌گذارد که به ضایعات متابولیکی معروف است.

این ضایعات متابولیکی می‌توانند قلیایی (خنثی) یا اسیدی باشند. طرفداران رژیم آلکالاین ادعا می‌کنند که ضایعات متابولیکی به‌طور مستقیم روی اسیدی‌بودن بدن تأثیر می‌گذارند.

 به‌عبارت دیگر، اگر مواد غذایی مصرف کنید که خاکستر اسیدی به‌جا می‌گذارند، خون‌تان اسیدی‌تر می‌شود. اگر موادغذایی بخورید که خاکستر قلیایی به‌جا می‌گذارند، خون‌تان قلیایی‌تر می‌شود.

طبق این فرضیه، خاکستر اسیدی فرد را نسبت به بیماری آسیب‌پذیر می‌کند؛ درحالی‌که خاکستر قلیایی نقش حفاظتی دارد. اگر خوراکی‌های قلیایی‌تر مصرف کنید، بدن‌تان را قلیایی می‌کند و سالم‌تر می‌شوید.

با این وجود شما هر چه بیشتر باید به سمت مصرف موادغذایی قلیایی بروید تا وضعیت سلامت بدن خود را بهبود دهید.

مواد غذایی قلیایی و اسیدی

از خوراکی‌هایی که خاکستر اسیدی بر جای می‌گذارند می‌توان به پروتئین، فسفات و گوگرد نام برد و از طرفی مواد غذایی که خاصیت قلیایی دارند عبارتند از کلسیم، منیزیم و پتاسیم.

به طور کلی می‌توان گروه‌های غذایی را به سه دسته اسیدی، خنثی و قلیایی به شکل زیر تقسیم کرد:

  • اسیدی: گوشت، مرغ، ماهی، لبنیات، غلات و الکل؛
  • خنثی: چربی‌های خنثی، نشاسته‌ها و قندها؛
  • قلیایی: میوه‌ها، مغزها، حبوبات و سبزیجات.

مناسب‌ترین سطح PH در بدن

همانطور که اشاره کردیم در رژیم آلکالاینی میزان سطح قلیایی بودن بدن بسیار مهم است.

به طور کلی، PH معیار اندازه‌گیری مقدار اسیدی یا قلیایی بودن هر چیزی است. مقدار PH از 0 تا 14 متغیر است و می‌توان به صورت زیر دسته بندی کرد:

  • اسیدی: 0 ت 6.9
  • خنثی: 7
  • قلیایی: 7.1 تا 14

بسیاری از طرفداران رژیم آلکالاین توصیه می‌کنند سطح pH ادرار را کنترل کنیم تا مطمئن شویم که قلیایی است (PH بیشتر از ۷) و نه اسیدی (PH کمتر از ۷). اما باید توجه داشت که سطح PH بسیار متفاوت است. برخی قسمت‌ها اسیدی هستند، برخی دیگر قلیایی؛ سطح یکسان مشخصی وجود ندارد.

سطح PH مواد غذایی

شکم پر از هیدروکلریک اسید است. pH این ماده ۲ تا ۳/۵ است؛ یعنی خیلی اسیدی محسوب می‌شود. این میزان اسیدی‌بودن برای تجزیه‌ی غذا ضروری است. از سوی دیگر، خون انسان همیشه کمی قلیایی است و pH بین 7.36 تا 7.44 دارد.

وقتی pH خون از سطح نرمال پایین‌تر می‌آید، باید حتما درمان شود؛ وگرنه خطرناک است. اما این موضوع فقط در بیماری‌های خاصی اتفاق می‌افتد، مثل کتواسیدوز (ketoacidosis) که ناشی از دیابت، گرسنگی یا مصرف الکل است، و ربط چندانی به رژیم غذایی ندارد.

غذاهایی که بر روی PH ادرار اثر می‌گذارد نه روی خون

برای سلامت ماندن بدن، میزان PH خون بسیار مهم است. اگر میزان PH از حیطه‌ی وضعیت عادی خارج شود، سلول‌ها از کار می‌افتند و انسان می‌میرد. به‌همین‌دلیل، بدن راه‌های مؤثر فراوانی برای تنظیم سطح PH دارد.

این پدیده را با نام هوموتازیست (homeostasis) مبتنی بر اسید می‌شناسند. اما در واقع غذا می‌تواند مقدار pH ادرار را تغییر دهد؛ اگرچه اثرش تاحدودی متغیر است.

دفع اسیدها ازطریق ادرار یکی از مهم‌ترین راه‌های تنظیم PH خون در بدن است. اگر یک استیک بزرگ بخورید، به فاصله‌ی چند ساعت، ادرارتان اسیدی‌تر از آن می‌شود که بدن بتواند ضایعات متابولیکی را از بدن‌تان خارج کند.

بنابراین ادرار شاخص ضعیفی برای PH کلی بدن و سلامت عمومی است. عوامل دیگری به‌جز رژیم غذایی هم می‌توانند روی آن تأثیر بگذارند.

غذاهای اسید ساز و پوکی استخوان

پوکی استخوان بیماری استخوانی پیشرفته‌ای است که ویژگی اصلی آن کاهش استحکام استخوان است.

این بیماری در میان زنان یائسه بسیار شایع است و خطر شکستگی استخوان را به‌شدت افزایش می‌دهد.

بسیاری از طرفداران رژیم آلکالاین عقیده دارند که برای حفظ ثبات PH خون، بدن مواد معدنی مانند کلسیم را از خون می‌گیرد تا اثر اسیدهای دریافتی از غذاهای اسیدساز را کاهش دهد.

براساس این تئوری، رژیم‌های اسیدسازی مانند رژیم استاندارد غربی، باعث کاهش تراکم استخوان می‌شوند. این تئوری به‌نام «تئوری خاکستر اسید پوکی استخوان» (acid-ash hypothesis of osteoporosis) معروف است.

اما این نظریه عملکرد کلیه‌ها را نادیده می‌گیرد؛ کلیه‌هایی که برای ازبین‌بردن اسیدها و تنظیم PH خون بسیار مهم هستند. کلیه‌ها یون‌های بی‌کربناتی تولید می‌کنند که اسیدها را در خون خنثی می‌کند و بدن را قادر می‌سازند تا pH خون را کنترل کند.

می‌توان به این موضوع هم اشاره کرد که سیستم تنفسی بدن انسان نیز در کنترل PH خون دخالت دارد. وقتی یون‌های بی‌کربنات کلیه‌ها به اسیدهای خون می‌چسبند، دی‌اکسیدکربن و آب تشکیل می‌دهند که انسان دی‌اکسیدکربن را بازدم کرده و آب را به‌شکل ادرار دفع می‌کند.

رژیم آلکالاین

فرضیه‌ی خاکستر اسید همچنین یکی از دلایل اصلی پوکی استخوان را هم نادیده می‌گیرد و آن هم کاهش پروتئین کلاژن استخوان است.

ازقضا، این کاهش کلاژن با سطح پائین دو اسید در رژیم غذایی، یعنی اسید آرتروزیلیک و اسید اسکوربیک، یا ویتامین C به‌شدت در ارتباط است.

به یاد داشته باشید که شواهد علمی که اسید رژیمی را به تراکم استخوانی یا خطر شکستگی ربط می‌دهند، متفاوت هستند. اگرچه مطالعات مشاهده‌ای فراوان هیچ ارتباطی نیافته‌اند، اما بعضی هم حاکی از ارتباط قابل‌توجهی هستند.

آزمایش‌های بالینی که دقیق‌تر هم هستند، نتیجه گرفته‌اند که رژیم‌های اسیدساز تأثیری روی سطح کلسیمِ بدن ندارند. اگر داشته باشند هم، این رژیم‌ها با افزایش ذخیره کلسیم و فعال‌نمودن هورمون IGF-1 که بازسازی عضله و استخوان را تحریک می‌کند، سلامت استخوان را تقویت می‌کنند.

به این ترتیب، رژیم سرشار از پروتئین و اسیدساز به احتمال زیاد با سلامت بیشتر استخوان ارتباط دارد.

نتیجه گیری

رژیم آلکالاین بسیار سالم است و شامل میوه و سبزی و غذاهای سالم گیاهی فراوانی است و مصرف تنقلات و غذاهای ناسالم را هم محدود می‌کند.

اما موضوعی که همچنان بر روی آن مطالعه می‌شود و کاملا مشخص نشده است این است که رژیم آلکالاین به خاطر آثار قلیایی‌اش سلامت انسان را تقویت می‌کند.

برخی مطالعات، اثرات مثبت آن را روی بعضی‌ افراد نشان می‌دهند. رژیم قلیایی‌شده که پروتئین اندکی دارد، می‌تواند برای بیماری مزمن کلیه نیز مفید باشد.

به‌طور کلی، رژیم آلکالاین سالم است، چون سرشار از غذاهای کامل و فراوری‌نشده است. فواید این رژیم ربطی به سطح PH بدن ندارند.

 

منبع: Healthline

ترازو باشگاهی، قیمت ترازو باشگاهی، خرید ترازو باشگاهی، ترازو قد و وزن، خرید ترازو قد و وزن، قیمت ترازو قد و وزن، ترازوی قد و وزن، ترازو نفرکش، خرید ترازو نفرکش، قیمت ترازو نفرکش، ترازو سکا، قیمت ترازو وزن کشی، قیمت ترازو دیجیتال.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][/vc_row]