[vc_row section_bg_color=”#ffffff”][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]گشنیز گیاهی بسیار مفید برای سلامتی است. از جمله خواص مفید آن برای سلامتی می‌توان به بهبود التهاب پوست، میزان کلسترول، مشکلات پوستی، تنظیم فشار خون، بهبود مشکلات قاعدگی و درمان آبله اشاره کرد.

در مطلب قبل در رابطه با متابولیسم صحبت کردیم و در این مطلبت قصد داریم تا خواص شگفت انگیز گیاه گشنیز را بررسی کنیم به صورت جزیی به هر کدام از خواص آن بپردازیم.

گشنیز چیست؟

گشنیز گیاهی است که در جهان به‌عنوان ادویه و چاشنی یا برای تزئین بشقاب غذا از آن استفاده می‌شود. نام علمی گیاه آن، کوریاندروم ساتیوُم ال (Coriandrum sativum L) است. برگ‌های این گیاه عطر خوش و آشنایی دارند و معمولا به‌صورت خام یا خشک‌شده در آشپزی استفاده می‌شوند.

ارزش غذایی گشنیز

در اغلب نقاط دنیا گشنیز را برای تزیین غذا استفاده می‌کنند. اما کاربرد آن فقط برای تزیین غذا نیست. این ماده غذایی از ارزش غذایی زیادی برخوردار است.

اکثر مردم نمی‌دانند گشنیز دارای ۱۱ ماده از روغن‌های اسانسی، ۶ نوع اسید (شامل آسکوربیک اسید یا همان ویتامین C)، مواد معدنی و ویتامین‌هایی است. به دلیل همین ناآگاهی است که اغلب بعد از صرف غذا این گیاه که برای تزیین به کار برده‌اند را دور می‌ریزند.

ارزش غذایی گشنیز

خواص گشنیز

از استفاده های درمانی گشنیز می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

1- کاهش التهابات پوستی

گشنیز حاوی 11 ترکیب از روغن های اصلی است که سینئول و اسید لینولئیک برخی از این ترکیبات است که سینئول یکی از ۱۱ ترکیب موجود در روغن‌های اسانسی است. این دو ماده دارای خواص ضدسرطانی و ضدروماتیسمی هستند و تورم ناشی از این بیماری‌ها را کاهش می‌دهند.

گشنیز همچنین تاحدودی برای سایر تورم‌ها، نظیر تورم ناشی از نارسایی کلیه یا کم خونی نیز مؤثر است. همچنین برخی از مواد آن باعث آزاد شدن آب اضافی بدن می‌شوند. کاهش التهابات پوستی، منجر به کاهش ناراحتی‌ها و بهبود ظاهر پوست می‌شود.

2- درمان بیماری‌های پوستی

خواص ضدعفونی کننده، ضدقارچی و آنتی اکسیدانی گشنیز، برای درمان بیماری‌های پوستی مانند اگزما، خشکی پوست و عفونت‌های قارچی مناسب است.

3- کاهش میزان کلسترول

اسیدهای موجود در گشنیز، مانند اسید لینولئیک، اسید اولئیک، اسید پالمیتیک، اسید استئاریک و اسید آسکوربیک (ویتامین C) در کاهش میزان کلسترول خون بسیار مؤثرند. همچنین این اسید ها باعث کاهش میزان کلسترول بد (LDL) در عروق خونی و رگ‌ها می‌شوند.

سطح بالای LDL در خون می‌تواند منجر به مسائل جدی قلبی-عروقی مانند تصلب شرایین‌، حملات قلبی و سکته مغزی شود. مهم‌تر از همه، این گیاه باعث افزایش سطح کلسترول خوب (HDL) می‌شود، HDL از به وجودآمدن برخی شرایط خطرناک برای انسان جلوگیری می‌کند.

4- درمان اسهال

ترکیبات روغن‌های اسانسی موجود در گشنیز مانند بورنئول و لینالول، به گوارش، عملکرد مناسب کبد و ارتباط روده‌ها کمک می‌کند و باعث کاهش اسهال می‌شود. از آنجایی سینئول، بورنئول، لیمونن، آلفا-پینن و بتا-فلاندرن دارای اثرات ضد باکتری هستند، این گیاه در درمان اسهال ناشی از میکروب‌ها و قارچ‌ها نیز، مفید است.

همچنین خواص گشنیز برای جلوگیری از تهوع، استفراغ و بیماری‌های معده، بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرد. این گیاه، غنی از مواد زیست-فعال است و به همین دلیل همیشه خواص جدیدی از آن کشف می‌شود.

گشنیز

علاوه بر این خواص مفید برای سلامتی، برگ‌های گشنیز تازه، پیش‌غذای مناسبی برای آماده کردن روده، برای یک وعده‌ی غذایی مناسب است.

5- تنظیم فشار خون

مصرف گشنیز در بسیاری از بیماران به‌طور مثبتی فشار خون را کاهش داده است. این گیاه میزان تعامل یون‌های کلسیم و استیل کولین را افزایش داده و این یون‌ها انتقال‌دهنده‌ی عصبی در دستگاه‌های جانبی و سیستم عصبی مرکزی هستند.

گشنیز اثر متقابل این یون‌ها را بهبود می‌بخشد و فشار را در رگ‌های خونی کاهش می‌دهد، در نتیجه احتمال بروز بیماری های قلبی عروقی، ازجمله حملات قلبی و سکته مغزی کاهش می‌یابد.

6- درمان زخم‌های دهان

سیترنلول، که جزیی از روغن‌های اساسی موجود در گشنیز است، ضدعفونی کننده‌ای عالی است. مواد دیگر موجود در آن نیز دارای خواص ضد‌میکروبی و درمانی‌ای هستند که از بدتر شدن زخم‌های دهان جلوگیری می‌کنند.

آن‌ها همچنین روند بهبود زخم‌ها را تسریع و از بوی بد دهان جلوگیری می‌کنند. گرچه گشنیز در محصولات اصلی به کار نمی‌رود، ولی در انواع خمیر‌دندان‌های طبیعی، به عنوان یک ترکیب ضد قارچ، از آن استفاده می‌شود. در واقع قبل از اختراع خمیر دندان، مردم برای از بین رفتن بوی بد دهان، تخم گشنیز می‌جویدند!

تخم گشنیز

7- جلوگیری از کم خونی

مقدار آهن در گشنیز بسیار فراوان است و به کسانی که از کم خونی رنج می‌برند کمک می‌کند. مقدار کمِ آهن در خون، می‌تواند منجر به تنگی نفس، تپش قلب، خستگی شدید و کاهش عملکرد ذهنی شود.

یکی از خواص  آهن همچنین بهبود عملکرد ارگان‌های دیگر بدن، افزایش انرژی و قدرت و ارتقای سلامت و استحکام استخوان می‌شود.

8- ضد آلرژی

بررسی‌های زیادی نشان داده است که گشنیز دارای آنتی هیستامینی قوی است که می‌تواند آلرژی‌های فصلی و تب یونجه را کاهش دهد. همچنین، روغن آن اثرات آلرژیک حشرات، گیاهان، غذاها و سایر آلرژی ها را کاهش می‌دهد. همچنین روغن آن در درون بدن، آنافیلاکسی، ورم کهیر و تورم خطرناک گلو و غدد را از بین می‌برد.

بهترین کار این است که در برابر واکنش‌های آلرژیک از خود محافظت کنیم و چون از ابتدا نمی‌دانیم به چه چیزهایی حساسیت داریم، بهتر است از آن پیشگیری کنیم.

9- حفاظت در برابر سالمونا

سالمونلا یکی از خطرناک‌ترین بیماری‌ها در جهان است که بر اساس تغذیه بوجود می آید، بنابراین هر روش طبیعی‌ای که از ما دربرابر آن محافظت کند، بسیار مهم است. گشنیز به طور غیرمعمولی دارای میزان بالایی دودسنال است.

دودسنال یک ترکیب طبیعی است که دو برابر آنتی بیوتیک قدرت دارد؛ بنابراین گشنیز می‌تواند درمانی پیشگیرانه برای بیماری سالمونلا باشد. شما می‌توانید با افزودن آن به رژیم غذایی، بدن خود را از بیماری‌های ناخوشایند و حتی کشنده‌ی مرتبط با این باکتری‌های مرگبار حفظ کنید.

10- بهبود سلامت استخوان

گشنیز، منبع سرشاری از کلسیم است که برای کسانی که به سلامت استخوان‌شان اهمیت می‌دهند ارزشمند است. کلسیم و دیگر ترکیبات اصلی موجود در گشنیز موجب رشد و دوام استخوان‌ها و جلوگیری از پوکی استخوان می‌شوند.

افزودن حتی مقدار کمی گشنیز به رژیم غذایی، می‌تواند سال‌ها استخوان‌های شما را محکم و سلامت نگه دارد. کلسیم بیشتر در مرکز برگ‌های گشنیز وجود دارد، پس اگر سلامت استخوان‌تان برای‌تان مهم است، پس تمرکز خود را در مصرف این قسمت از این گیاه قرار دهید.

11- بهبود وضعیت گوارش

گشنیز، به علت عطر و بوی زیاد روغن‌های اساسی‌اش، به ترشح مناسب آنزیم‌ها و آب‌گوارشی در معده کمک می‌کند؛ در نتیجه سیستم گوارش و مری را برای هضم بهتر غذا تحریک می‌کند. این گیاه، در درمان زگیل نیز مفید است. این گیاه به دلیل مواد معدنی‌ای که دارد، علاوه بر عطر خوش، دارای خاصیت تحریک‌کنندگی نیز هست.

همچنین واسطه‌های عصبی هم با مصرف این گیاه تحریک می‌شوند. تحقیقات همچنین نشان می‌دهند، اضافه کردن منظم این گیاه به رژیم غذایی، سوءِهاضمه را کاهش می‌دهد. برای کودکان نیز با افزودن مقدار کمی گشنیز در رژیم غذایی‌شان که بیشتر از بزرگسالان در معرض افزایش کولیک شکمی در آنان وجود دارد، می‌توانبه سرعت مشکل‌شان را حل کرد!

12- درمان آبله

روغن‌های اساسی که در گشنیز وجود دارد، دارای اسید‌ها و عناصر ضد‌میکروبی، آنتی اکسیدانی، ضدعفونی‌کننده و سم‌زدا هستند. ویتامین‌های C و آهن این گیاه سیستم ایمنی را نیز تقویت می‌کنند.

این عناصر باعث بهبود و جلوگیری از آبله می‌شوند و همچنین از میزان درد می‌کاهند و برای بیماران آرامش‌بخش هستند. مطالعات نشان داده‌اند، مصرف مقدار زیاد ویتامین C، درمانی قطعی برای بیماری آبله است.

13- تنظیم عادت ماهیانه

گشنیز محرکی طبیعی است و ترشحات غدد درون ریز را تنظیم می‌کند. این تأثیر هورمونی به تنظیم سیکل قاعدگی کمک می‌کند و درد قاعدگی زنان را کاهش می‌دهد.

14- مراقبت از چشم

گشنیز، آنتی اکسیدان ها، ویتامین A، ویتامین C و مواد معدنی‌ای مانند فسفر را شامل می‌شود که از بیماری‌های بینایی جلوگیری می‌کنند و کشیدگی عضله و فشار روی چشم را کاهش می‌دهند. در برگ‌های این گیاه بتاکاروتن وجود دارد. بتاکاروتن از بیماری‌های متعدد چشمی جلوگیری می‌کند و حتی روند از بین رفتن بینایی را در بیماران مسن، بر عکس می‌کند.

15- درمان ورم چشم

همانطور که در قبل اشاره شد، گشنیز ماده ضدعفونی کننده‌ی بسیار خوبی است و دارای خواص ضد میکروبی‌ای است که از چشم‌ها در برابر بیماری‌های مسری مانند ورم چشم، محافظت می‌کند. روغن گشنیز از ترکیبات اصلی تعدادی محصولات مراقبتی چشم نیز است.

گشنیز

16- کنترل دیابت

گشنیز به علت اثر تحریک‌کنندگی بر غدد درون‌ریز، ترشح انسولین از پانکراس را افزایش می‌دهد و در نتیجه سطح انسولین خون بالا می‌رود. این موضوع باعث تنظیم قند خون و پایین آمدن سطح قند در خون می‌شود. این خاصیت برای بیماران دیابتی و بیماری‌های مشابه بسیار مفید است و همچنین باعث تنظیم سطح سوخت و ساز بدن می‌شود.

فواید دیگر گشنیز

گشنیز می‌تواند باعث درمان زخم، التهاب و اسپاسم شود و همچنین از کبد محافظت و مانند شربت سینه عمل ‌کند. این ماده، به طور طبیعی ضد سرطان، ضد تشنج، آنتی هیستامین و خواب‌آور است. این گیاه به عنوان یک تقویت کننده‌ی قوای جنسی طبیعی شناخته می‌شود و به طور سنتی ترکیبش با سایر گیاهان، برای افزایش میل جنسی افراد استفاده می‌شود.

نتیجه گیری

گشنیز خطرات بسیار کمی دارد، اما مثل هر غذایی، ممکن است پوست نسبت به آن واکنش آلرژیک نشان بدهد. یکی از عوارض جانبی غیر معمول گشنیز، حساسیت پیدا کردن برخی بیماران به نور خورشید است و همچنین مصرف بیش از حد آن باعث می‌شود افراد نسبت به آفتاب سوختگی بیشتر حساس شوند، که می‌تواند در طولانی‌مدت منجر به سرطان پوست شود.

زنان باردار تا انجام تحقیقات بیشتر درباره مصرف گشنیز باید از خوردن آن پرهیز کنند. با این حال، برخی زنان ادعا کرده‌اند که مصرف گشنیز باعث افزایش شیرشان شده است. ولی بهتر است احتیاط کنید و قبل از اینکه گشنیز را به رژیم غذایی خود اضافه کنید، با دکتر خود مشورت کنید و به علائم و واکنش‌هایی که بدنتان از خودش بروز می‌دهد، توجه کنید.

منبع: organicfacts

ترازو باشگاهی، قیمت ترازو باشگاهی، خرید ترازو باشگاهی، ترازو قد و وزن، خرید ترازو قد و وزن، قیمت ترازو قد و وزن، ترازوی قد و وزن، ترازو نفرکش، خرید ترازو نفرکش، قیمت ترازو نفرکش، ترازو سکا، قیمت ترازو وزن کشی، قیمت ترازو دیجیتال.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][/vc_row]