سوزش معده به دلیل بازگشت اسید از معده به مری رخ می دهد.
اگر بخواهیم شرح درستی از سوزش معده داشته باشیم، یک احساس سوختگی در زیر قفسه سینه است.
در مطالب قبلی در رابطه با انواع رژیم غذایی مطالبی درج کردیم.
در این مطلب قصد داریم تا مواد غذایی که باعث سوختن معده می شوند و همچنین مواد غذایی که باعث کمتر شدن آن می شوند را معرفی کنیم.
معمولا اسید معده به خاطر وجود یه سری موانع نمی تواند وارد مری شود اما وقتی عضلاتی که در بالای معده وجود دارند شل می شوند و مقداری از اسید معده وارد مری شده و باعث آرزدگی پوشش مخاطی آن می گردد.
در این مطلب قصد داریم تا با 11 ماده غذایی که باعث سوزش معده می شوند آشنا شویم.
1- غذاهای پرچرب
غذاهای پرچرب میتوانند سبب سوزش معده شوند.
متأسفانه غذاهای سالم چرب و مغذی مانند آووکادو، پنیر و آجیل هم شامل این موضوع می شوند.
غذاهای پرچرب از دو راه می توانند باعث سوختن معده شوند:
اولین راه این است که غذاهای پرچرب سبب شلشدن عضله اسفنکتر انتهای مری میشوند.
این ماهیچه، به عنوان مانعی بین مری و معده است. بنابراین اگر این ماهیچه شل شود، اسید معده میتواند از معده به مری بازگردد و سبب سوزش معده شود.
دومین مورد نیز این است که غذاهای پرچرب محرک ترشح هورمون کولهسیستوکینین (CCK) هستند.
این هورمون، سبب شلشدن دریچه انتهای مری و درنتیجه بازگشت اسید خواهد شد.
همچنین در صورت وجود این هورمون در معده، غذا مدت زمان بیشتری در معده می ماند تا غذا بهتر هضم شود که این موضوع باعث افزایش خطر بازگشت اسید معده می شود.
در نهایت باید توجه داشته باشید که منظور از غذاهای پرچرب در اینجا صرفا غذاهای سالم با چربی بالا نیست.
غذاهای سرخشده و آماده که چربی بالایی دارند نیز سبب سوختن معده میشوند.
2- نعناع
اغلب تصور میشود قرص نعناع و پونه که از خانوادهی نعناع هستند، مشکلات گوارشی را تسکین میدهند.
اما شواهدی وجود دارد که نشان میدهد نعناع میتواند باعث سوختن معده شود.
نکته جالب این است که پونه دریچهی انتهای مری را شل نمیکند، بلکه طبق تحقیقات با تحریک پوشش مری سبب سوزش معده میشود.
مطالعهی دیگری که روی بیش از ۵۰۰ نفر انجام شد نشان میدهد که خطر سوزش معده در افرادی که روزانه چای نعناع مصرف میکنند، دوبرابر بیشتر از دیگران است.
با این وجود، شواهد کمی در رباطه با ارتباط نعناع با سوختن معده وجود دارد.
اگر که احساس میکنید نعناع سوزش معدهی شما را بدتر میکند، بهتر است از مصرف آن خودداری کنید.
3- آب مرکبات
نوشیدن آب مرکبات میتواند علائم سوزش معده را ایجاد کند.
به طور مثال در یک مطالعه که روی ۳۸۲ نفر که سوزش معده داشتند انجام شد، ۶۷ درصد از شرکتکنندگان گفتند که بعد از مصرف آب مرکبات آن را تجربه کردهاند.
در مطالعهی دیگری که تقریبا روی ۴۰۰ نفر مبتلا به سوزش معده انجام شد، ۷۳ درصد از افراد بعد از نوشیدن آب پرتقال یا آب گریپفروت دچار سوختن معده شدند.
در نهایت بعد از تحقیقات به این نتیجه رسیدند که میزان اسید موجود در آب مرکبات میتواند سبب ایجاد علائم سوزش معده شود.
بااینحال هنوز بهطور کامل مشخص نیست که آب مرکبات چطور میتواند سبب سوختن معده شود.
4- شکلات
یکی از عوامل دیگر سوزش معده، شکلات است.
دقیقا مانند غذاهای پُرچرب، شکلات نیز سبب شلشدن دریچه انتهای مری و بازگشت اسید میشود که به سوزش معده میانجامد.
شکلات از کاکائو ساخته شده که حاوی سروتونین (هورمون شادی) است.
سروتونین هم سبب شلشدن دریچهی انتهایی مری میشود.
علاوه بر این، دو ماده تئوبرومین و کافئین که در شکلات وجود دارد نیز سبب تحریک و شلشدن این دریچه میشوند.
5- غذاهای تند
غذاهای تند در ایجاد سوزش معده کاملا مشهور هستند.
این غذاها اغلب از ترکیبی به نام کپسایسین (capsaicin) تشکیل شدهاند که سرعت هضم و گوارش غذا را کاهش میدهد.
در واقع این ترکیب باعث می شود غذا بیشتر در معده بماند و خطر سوزش معده افزایش باید.
به طور مثال یک مطالعه نشان داد که مصرف فلفل قرمز که حاوی چیلی است میتواند سرعت هضم را کاهش بدهد.
علاوه بر این، غذاهای تند ممکن است التهاب موجود در مری را تحریک کنند که این امر میتواند علائم سوزش معده را بدتر کند.
بنابراین درصورتی که سوزش معده دارید، بهتر است مصرف غذاهای تند را کاهش بدهید.
6- نمک
مصرف غذاهای شور و استفاده از نمک زیاد میتواند رفلاکس را که یک عامل خطر برای سوزش معده است افزایش دهد.
به عنوان نمونه، مطالعهای نشان داد افرادی که هنگام خوردن غذا روی غذایشان نمک میپاشند نسبت به افرادی که هرگز نمک به غذای خود نمی پاشند، تا ۷۰ درصد بیشتر از دیگران در معرض خطر رفلاکس قرار دارند.
همچنین مطالعه ی دیگری نشان داد که افرادی که هفته ای سه بار غذاهای پر نمک استفاده می کنند، 50 درصد بیشتر از دیگران در خطر سوزش معده هستند.
در نهایت اینکه چطور نمک سبب افزایش خطر رفلاکس میشود هنوز بهطور کامل مشخص نیست.
احتمالا افرادی که غذاهای شور استفاده میکنند، تمایل بیشتری به غذاهای سرخشده و پُرچرب نیز دارند.
7- پیاز
پیاز مخصوصا پیاز خام یک عامل متداول برای سوزش معده است.
همانند موادغذایی دیگر در لیست، پیاز هم دریچهی انتهای مری را شل میکند که به بازگشت اسید و سوختن معده میانجامد.
در یک مطالعه، از گروهی از افراد مبتلا به سوزش معده خواسته شد یک روز همبرگر ساده بخورند و روز دیگر همان همبرگر را با پیاز مصرف کنند.
نتایج مطالعه به این صورت بود که مصرف همبرگر با پیاز، به وضوح علائم سوزش معده این افراد را بدتر کرده بود.
8- الکل
مصرف بیشازحد الکل نیز میتواند سبب تشدید علائم سوزش معده شود.
الکل به چند طریق می تواند موجب سوختن معده شود.
به طور مثال الکل سبب شلشدن دریچهی انتهای مری میشود که به بازگشت اسید معده به مری و سوزش معده منجر میشود.
علاوهبراین، نوشیدنیهای الکلی بهخصوص شراب و آبجو میتوانند مقدار اسید معده را افزایش بدهند که خطر سوزش معده را بیشتر میکنند.
در نهایت مصرف بیشازحد الکل بهطور مستقیم به پوشش مری صدمه میزند و با گذشت زمان سبب حساسیت بیشتر مری به اسید معده خواهد شد.
9- قهوه
بعضی از افراد بعد از نوشیدن قهوه، دچار سوزش معده می شوند.
قهوه نیز سبب شلشدن دریچهی انتهای مری میشود که خطر بازگشت اسید و سوختن معده را افزایش میدهد. براساس برخی تحقیقات، کافئین موجود در قهوه دلیل اصلی آن است.
برخی مطالعات دیگر وجود دارند که فقط روی تأثیرات کافئین انجام شدهاند و نشان میدهند که کافئین در علائم رفلاکس نقشی ندارد.
اگر با قهوه مشکلی ندارید میتوانید آن را مصرف کنید، اما اگر احساس میکنید قهوه سبب رفلاکس و سوختن معدهی شما میشود بهتر است از خوردن آن اجتناب کنید یا مصرف آن را کاهش بدهید.
10- نوشیدنی های گازدار
نوشیدنیهای گازدار جزو نوشیدنی های اصلی اند که باعث سوزش معده هستند.
تحقیقات نشان میدهد که این نوشیدنیها دریچههای انتهای مری را شل میکند و خاصیت اسیدی بودن اسید معده را افزایش میدهند که هردو عامل سوزش معده هستند.
در یک تحقیق الگوی خواب بیش از ۱۵ هزار نفر زیر نظر گرفته شد و دریافتند که تقریبا ۲۵ درصد افراد، سوزش معده در شب را تجربه میکنند.
11- شیر
معمولا افراد برای بهتر شدن سوزش معده شیر مصرف میکنند.
با این حال نوشیدن شیر ممکن است بهجای بهبود، علائم سوزش معده را ایجاد کند.
در واقع شیر ممکن است تولید اسید معده را افزایش بدهد که یک عامل ایجاد کننده سوزش معده است.
در مطالعهای که روی بیش از ۴۰۰ نفر با سوزش معده صورت گرفت، تقریبا ۳۸ درصد افراد بعد از نوشیدن شیر علائم آن را گزارش دادند.
محققان براساس تحقیقات، ارتباط بین نوشیدن شیر و سوزش معده ناشی از چربیهای موجود در شیر است.
درصورتیکه نوشیدن شیر باعث سوختن معده شما میشود بهتر است از نوشیدن آن خودداری کنید یا مصرف آن را کاهش بدهید.
غذاهایی که ممکن است به کاهش سوزش معده کمک کنند
در حالیکه تعداد زیادی غذا وجود دارد که می تواند سوزش معده شما را بیشتر کند، تعدادی غذا نیز وجود دارد که باعث کاهش سوختن معده شما می شود.
برخی از این غذا ها عبارتند از:
- زنجبیل: این ماده یک درمان طبیعی برای حالت تهوع و استفراغ است. با اینکه شواهد کمی مبنی بر تأثیر زنجبیل بر سوزش معده وجود دارد ولی امکان دارد سوختن معده را کاهش دهد.
- موز و هندوانه: این میوهها بهطورطبیعی اسید کمی دارند و اغلب برای کاهش رفلاکس پیشنهاد میشوند.
- سبزیجات: این مواد بهطور طبیعی چربی، اسید و قند کمی دارند. این نوع سبزیجات شامل لوبیا، کلم بروکلی، اسفناج و کرفس هستند.
- بلغور جو: بلغور جو شامل فیبر است که با کاهش خطر بازگشت اسید ارتباط دارد.
- غلات و سیبزمینی: تحقیقات نشان میدهد که مصرف غلات و سیبزمینی با کاهش ۴۲ درصدی بیماری رفلاکس معده به مری همراه است.
منبع: Healthline
ترازو باشگاهی، قیمت ترازو باشگاهی، خرید ترازو باشگاهی، ترازو قد و وزن، خرید ترازو قد و وزن، قیمت ترازو قد و وزن، ترازوی قد و وزن، ترازو نفرکش، خرید ترازو نفرکش، قیمت ترازو نفرکش، ترازو سکا، قیمت ترازو وزن کشی، قیمت ترازو دیجیتال.
Visitor Rating: 4 Stars