پلی فنول ها از مواد شیمیایی هستند که در گیاهان موجود می باشند.
بیش از 500 پلی فنول در دنیا وجود دارد.
در کل این مواد شیمیایی به عنوان مواد شیمیایی گیاهی (phytochemicals) شناخته میشوند.
در مطالب قبلی انواع رژیم های غذایی را مورد بررسی قرار دادیم.
همچنین در رابطه با حقایق رژیم گیاه خواری، حذف نوشابه از رژیم غذایی و سوزش معده نیز مطلبی را منتشر کردیم.
همچنین در رابطه با 14 راه حل ساده برای داشتن رژیم غذایی سالم مطلبی نوشتیم.
در ادامه قصد داریم تا تعریفی از پلی فنون داشته باشیم و فواید و مضرات آن را بررسی کنیم.
غذاهایی که پلی فنول زیادی دارند
موادغذایی گیاهی، مانند سبزیجات و میوهها، پلی فنول ها زیادی دارند.
مقدار پلی فنول ها در یک غذا بستگی به مکانی که رشد کرده اند، نحوه کشت و انتقال و پخت آن ها دارد.
در زیر چند نمونه از مواد غذایی دارای پلی فنول را آورده ایم.
میوهها: پرتقال، سیب، انگور، هلو ، گیلاس، آب انار، تمشک، آلو، تمشک ، توتفرنگی، زردآلو؛
سبزیجات: اسفناج، پیاز ، زیتون سیاه و سبز ، کلم بروکلی، هویج
غلات کامل: آرد کامل گندم و جو دوسر
آجیلها، دانهها، حبوبات: سویای تفتداده، لوبیا ، فندق، ، بادام،گردو
نوشیدنیها: قهوه، چای
چربیها: شکلات تلخ، روغن زیتون، روغن کنجد؛
ادویهها و طعمدهندهها: پودر کاکائو ، زعفران، نعناع خشکشده ، آویشن خشکشده، ریحان خشکشده، زنجفیل خشکشده، هل، دارچین.
فواید پلی فنول
بسیاری از فواید پلی فنول ها ممکن است به آنتی اکسیدانی باشد که در انها وجود دارد.
انتی اکسیدان ها قابلیت مبارزه با سلول های آسیب دیده را دارند.
پلی فنول ها همچنین می توانند روی ژن نیز اثر بگذارند و همچین حتی بر روی باکتری روده نیز تاثیر گذارند.
دیابت نوع دوم
طبق بعضی از تحقیقات، پلی فنول خطر ابتلا به دیابت نوع دوم را کاهش میدهند.
پلیفنولها سرعت هضم و جذب قند را کاهش بدهند.
طبق یک گزارش، نوعی از فلانوئيد به نام (flavan-3-ols) مخصوصا میتواند برای کاهش مقاومت به انسولین مفید باشد.
طبق هیمن گزارش مشخص شده که فلانوئيدها، از آن دسته پلیفنولها هستند که خطر دیابت نوع دوم را کمتر میکنند.
ازمایش ها روی افراد نشان داده است که افرادی که فلانوئيدهای بیشتری نسبت به دیگر افراد مصرف کرده اند خطر ابتلا به بیماری دیبات دوم کمتر بوده است.
بهنظر میرسد افزایش مصرف فلانويدها برای کاهش ابتلا به بیماری دیابت نوع دوم موثر است.
کاکائوی خالص منبع بسیار زیادی از فلانوئيد است.
تحقیقی نشان داده که مصرف کاکائو به میزانِ زیادی مقاومت به انسولین را کم میکند.
لازم به ذکر است که کاکایو خالص فرق بسیار زیادی با شکلات های بسته بندی شده ، دسر ها و.. فرق دارد.
کاکایو خالص مستقیما از گیاه کاکائو تهیه میشود.
التهاب
در تحقیقی، تأثیر پلیفنول موجود در چای سیز را بر میزان التهاب بعد از فعالیت روی حیوانات انجام شد.
موش هایی که پلی فنول چای را به ان ها داده بودند نسبت به دیگر موش ها فعالیت بیشتری داشتند.
همچنین سطح مواد شیمیایی که هشدار التهاب و آسیب به ماهیچه در خون شان را منتقل کی کرد هم بهطور چشمگیری کمتر بود.
دسته لیگنانها از پلیفنولهایی هستند که در روغن زیتون و آرد بسیار زیاد وجود دارند.
یک روش مطالعه بر مقدار دریافتی لیگنان ها بررسی مقدار لیگنان در ادرار است.
محققان در آزمایشی روی افراد بزرگسال در آمریکا به این موضوع دست یافتند که سطح بالاتر لیگنانها در ادرار فرد با سطح پایینتر میزان التهاب ارتباط دارد.
این امر میتواند مهم باشد، چون التهاب در بلندمدت با برخی بیماریها مانند بیماری قلبی و سرطان در ارتباط است.
بیماری قلبی
در برخی مطالعات تاثیر پلی فنول های کاکائو روی عوامل خطرآفرین برای بیماری های قلبی را بررسی کرده اند.
محققان به این موضوع پی بردند که حداقل دو هفته مصرف کاکائو می تواند فشار خون را به حد زیادی کاهش دهد.
همچنین محققان دریافتند که کاکائو کلسترول بد خون را کاهش و کلسترول خوب خون را افزایش می دهد.
چاقی
مصرف پلی فنون همچینین می تواند در تنظیم وزن بدن نیز نقش مهم داشته باشد.
در تحقیق مشخص شد که فلاونوئید ها اگر که بیشتر مصرف شوند، شاخص توده بدنی (BMI) و دور کمر کمتر می شود.
خطرات و عوارض جانبی
غذاهایی که سرشار از پلی فنول هستند برای اغلب افراد بی خطر هستند اما برخی افراد که حساسیت های خاصی دارند و یا شرایط خاصی دارند بهتر است از مصرف این نوع غذاها پرهیز کنند.
با وجود اینکه پلی فنول ها در بسیاری از گیاهان به طور طبیعی وجود دارند، اما شاید به بعضی غذاها نیز اضافه شده باشد یه به صورت مکمل از گیاهان استخراج شده باشد.
اما با توجه به فواید پلی فنول ها، مصرف بیش از حد آن ها می تواند اثرات نامطلوبی روی بدن داشته باشد.
در برخی تحقیقات نشان داده شده که مقدار بالا پلی فنول ها به کلیه ها موش ها آسیب زده است و همچنین منجر به مختل شدن هورمون تیروئید شده است.
نتیجه گیری
در کل به نظر می رسد پلی فنول ها فواید فراوانی برای سلامتی دارند. اما پیش از مصرف ان به صورت مکمل ها باید تحقیقات بیشتری انجام داد.
بهتر است پلی فنول ها را به صورت طبیعی مصرف کنید. رژیم مدیترانه ای یک رژیم مناسب است که مواد غذایی زیادی که سرشار از پلی فنول هستند را در خود جای داده است.
Visitor Rating: 4 Stars